request-free-img

NKFI alapból megvalósuló project

Projekt címe:

Alternatív műanyag felhasználás ipari műanyag hulladékból

Kedvezményezett:

MÓZES-VILL Villanyszerelő és Szolgáltató Betéti Társaság

Projekt azonosító:

2020-1.1.1-KKV-START-2020-00307

A nyújtott támogatás összege:19.938.045 Ft

A támogatás mértéke:60 %

A projekt rövid bemutatása

Az iparban a különböző műanyagiparai gyártó cégek előállítanak számukra nem hasznosítható műanyag selejtet, hulladékot. Ilyen hulladékok például autóipari fröccsöntési hulladékok (angus, első beállító darab, purge anyag stb). Ezek újrahasznosítása jelenleg technológiailag nem megoldott, vagy gazdaságtalan a következő okokból: főleg olajjal szennyezett, földre leeső darab, gyártásközi selejt pl. beágyazott fém stb. Azokat a gyártásközi selejteket, amiket nem tudnak házon belül újra hasznosítani, kénytelenek hulladék feldolgozóba elvinni. Ezért magas árat fizetnek, legtöbbször megsemmisítés az eredmény. Ez egyrészt költség az adott vállalkozás számára, amely nyilván beépül a termék árába, másrészt pedig a keletkező hulladék termelési folyamatba való visszavezetésére való képtelenség környezeti terheléssel is jár, mivel ezeket a hulladékokat hulladéklerakókban meg kell semmisíteni, amelynek még minimális káros kibocsátás mellett is komoly energiaigénye van, nem is beszélve arról az esetről, mikor a káros kibocsátás szintje is szignifikáns.

A projekt keretében olyan technológiai megoldást dolgoztunk ki, amely lehetővé teszi az előbb felsorolt műanyag hulladékok gyártási folyamatba történő reciklálását és belőlük új műanyag félkész- vagy késztermékek gyártását.

Projektünk keretében arra vállalkoztunk, és ez a projekt fő újdonságtartalma, hogy kifejlesztünk egy olyan technológiát, amivel az égetésre szánt szennyezett műanyag vegyes ipari hulladékot is újrahasznosítjuk. A versenytársak jelen pillanatban csak a tiszta és homogén hulladék műanyagot képesek feldolgozni, így megoldásunkkal a keletkező műanyag hulladékoknak a jelenleginél jóval szélesebb körének újrahasznosítására nyílik lehetőség.

A projekt fizikai befejezése: 2022.11.30.

A projekt a Kulturális és Innovációs Minisztérium Nemzeti Kutatási Fejlesztési és Innovációs Alapból nyújtott támogatásával, a 2020-1.1.1-KKV START pályázati program finanszírozásában valósult meg.